2024. április 28-án ünnepeltük városunk szülötte és díszpolgára Molnár-C. Pál festő – és grafikusművész születésének 130. és a Molnár-C. Pál Emlékház megnyitásának 40. évfordulóját. A jeles eseményekre méltó ünnepséggel emlékeztünk, melynek keretében megnyitásra került új időszaki kiállításunk is.

Az eseményt Boros Csaba polgármester úr Egry József festő soraival nyitotta meg. “Egy nemzetnél nemcsak az a fontos, hogy vannak-e értékei, hanem az is, hogy vannak-e értékeinek megbecsülői.”

Polgármester úr ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy mindannyiunkat büszkeséggel tölt el, hogy Molnár-C. Pál festő és grafikusművész munkássága, és a Molnár-C. Pál Emlékház 2021-ben hivatalosan is bekerült a Békés Megyei Értéktárba.

Balázsné Szabó Erzsébet, az intézmény vezetője a 40 éve megnyitott emlékházzal kapcsolatban osztott meg pár gondolatot a jelenlévőkkel. Felidézte, hogy hogyan és kiknek a közreműködésével jöhetett létre településünkön a művész 44 festményét és 22 grafikáját bemutató állandó tárlat.

A köszöntők elhangzása után a művészet egy másik szegmensébe kalauzoltuk el a nagyérdeműt. A Békés Megyei Prima díjas Alföld Quartet régiónk egyik meghatározó zenei együttesének koncertjét halhatta a közönség.

A „Hazamegyek a falumba…” c. időszaki kiállítást Gyarmati Gabriella, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze nyitotta meg. Az időszaki tárlaton olyan festmények kerültek bemutatásra, melyet Battonyán még nem láthatott a közönség. A most bemutatott festményeket a budapesti Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum vezetője, a művész unokája Csillag Péter biztosította intézményünknek.

Gabriella így vélekedett a tárlatról: „Érdekes kísérletek tanúi lehetünk, amikor végig nézzük a tárlat vedúta- és tájábrázolásait. Figyelemre méltó, hogy mennyire foglalkoztatták a festőt például a tükröződések, a természeti szép, a jelenségek csillogó effektusai. Öröm nézni azt a könnyedséget és nagyvonalúságot, ahogyan a látványt, a környezetben zajlót megörökítette.”

A rendezvényen került sor az MCP130 kalandtúra eredményhirdetésére is. Az egy hetes kihíváson közel 20 csapat mérte össze tudását, kreativitását, kitartását. Az emléklapokat, okleveleket és az ajándékokat Boros Csaba polgármestertől és Balázsné Szabó Erzsébet intézményvezetőtől vették át a résztvevők.

MCP kalandtúra egyéni eredmények:

  1. helyezett: Medve István
  2. helyezett: Várszegi Gabriella
  3. helyezett: ifjú Kerekes György

MCP kalandtúra csapat eredmények:

  1. helyezett: Borovicska csapat
  2. helyezett: Félemelet csapat
  3. helyezett: Rádaiék csapata

Ezúton is gratulálunk a nyerteseknek, valamint minden résztvevőnek!

A verseny részleteiről egy későbbi posztban külön beszámolunk.

A rendezvény zárásaként a kedves megjelentek megtekinthették Molnár-C. Pál gyönyörű alkotásait, melyhez a zenei aláfestést az Alföld Quartet biztosította.

Köszönjük, hogy ilyen sokan megtisztelték rendezvényünket.